2. mai 2011

Bates ja teised

Kes ei tea, kes oli Bates või mis on Bates'i meetod, siis väike seletus siin.

Ameerika silmaarst William Horatio Bates (1860–1931) märkas oma tööd tehes, et prillide määramine ei paranda tema patsientide silmanägemist, vaid üsna pea on needsamad inimesed tema juures tagasi veelgi nõrgenenud nägemisega ja vajavad järjest tugevamaid prille. Bates taipas, et prillid mitte ei arenda nägemist vaid hoopis halvendavad seda.

Bates tegi 30 aastat uurimistöid ja tõestas, et mitmed nägemispuudeid käsitlevad seisukohad on valed. Bates lähtus põhimõttest, et nägemise nõrgenemine ei tulene silma ehituse püsivatest ja funktsionaalsetest muutustest, vaid sageli põhjustavad seda organismi häried. Dr. Bates’i meelest peitub kõikide nägemisvigade põhjus vaimses pinges. Selle tõttu tekib silmades, nende lihastes ja närvides füüsiline pinge, mis põhjustab nägemise nõrgenemist.

Ta andis välja raamatu, kus ta esitab alternatiivse teooria silma fokuseerimise mehhanismist, kuid veelgi olulisemana – tutvustas lihtsat ja loomulikku viisi, kuidas enamikest tuntud nägemishäiretest vabaneda ilma prillide või operatsioonita. Seda meetodit või tehnikat nimetatakse praegusel ajal Bates’i meetodiks ja see sisaldab hulga praktilisi näpunäiteid, kuidas saavutada mentaalset lõdvestust, mis oleks vajalik fokuseeritud teravaks nägemiseks. Bates'i raamatu teksti võib leida siit.

Peale Bates’i surma jätkasid tema meetodi tutvustamist tema kaastöötajad, kellest mõned lisasid erinevaid harjutusi ja dieedisoovitusi.

Margaret Corbett oli Bates’i õpilane, kes pöördus Bates’i poole alguses oma abikaasa halva silmanägemise pärast. Hiljem õpetas ta Bates’i meetodi Los Angeleses School of Eye Education’is. Tema uskumus oli, et optline närv on aju osa ja nägemine on 9/10 seotud vaimse aspektiga ja ainult 1/10 füüsilisega. 

Uuema aja nägemise taastamise või parandamise programmid põhinevad paljuski Bates'i uuringutele ja kasutavad tema väljapakutud harjutusi nagu palming ja solarisatsioon.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...