23. veebruar 2013

Raamat

Huvitav, et ma alles nüüd avastasin, et on ilmunud selline raamat nagu "Silmade tervendamine Hiina meditsiini abil". Leidsin selle raamatukogust ja loomulikult lugesin läbi.

See raamat ei käsitle mitte niivõrd lühi- ja kaugnägelikkuse korrigeerimist, kuivõrd degeneratiivsete silmahaiguste nagu makulaarse degeneratsiooni, pigmentoosse retiniidi või diabeetilise retinopaatia ravi. Kõigepealt tutvustatakse traditsioonilist Hiina meditsiini, haiguste diagnoosimist ja nägemisnõrkuse põhjuseid. Seejärel tutvustatakse erinevaid ravivõtteid nagu akupunktuur, moksibutsioon, Hiina taimravi, akupressuur, silmaharjutused, qigong jt. Antakse ka konkreetsed taimravi retseptid koos koostisosade ja doosidega. Iseasi muidugi kuidas nende taimede kättesaadavusega siinmail on. 

Hiina meditsiini järgi on silmad "maksa väravad" ning neid juhib maks. Sellest ma olen vist ka kunagi varem kirjutanud, aga ega kordamine liiast ole. Ühesõnaga, silmad on maksa seisundi peegeldaja ning kui silmad on haiged, siis tuleb maksa tasakaalustada. Et aga selle põhjused omakorda võivad olla erinevad, siis ilma hea Hiina meditsiini sptsialistita on raske kindalaks teha, kas maks on kuiv, kuum, nõrk või niiske ja vastav raviskeem leida.

Nüüd aga silmaharjutused sealt raamatust:


  • Ettevalmistus. Istu või lama, lõdvestades meele ja keha. Hinga mõned korrad sisse ja välja ja vabasta end segavatest mõtetest.
  • Lõpmatuse ringid. Liiguta silmi lõpmatuse märgi \infty kujuliselt.  Tee seda mindlasti mõlemat pidi, kumbagi kümme korda. Hinga loomulikult. Kujutle kuidas silmadesse voolab rohkesti energiat ja verd.
  • Akupressuur. Suru kummagi põidlaga punktile mõlema silmakoopa sisemises ülaservas (luu peal). Keskendu surumise ajal täielikult neile punktidele. Sissehingamise ajal suru tahapoole, väljahingamise ajal vajuta kergelt silmamunadele. Peaksid silmades tundma küllaltki tugevat pakitsust või venitust. 
  • "Silmade pesemine". Sule kergelt silmad. Hõõru kummagi käe nelja sõrme vastamisi, kuni need soojenevad. Seejärel hõõru silmi suunaga sisenurkadest väljapoole, kolmkümmend korda. Keskendu pigem kätele, mitte silmadele.
  • Lõpetamine. Sule silmad ja puhka mõni hetk pärst nende harjutuste sooritamist. Kujutle, et sul on selged ja terved silmad.
  • Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar

    Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...